YDS Hazırlık Kursu

KPDS, ÜDS ve KPSS yabancı dil sınavları kaldırıldı.


Artık bunların yerine sadece YDS sınavı yapılacak ve bu sınavların kullanıldığı alanlarda YDS puanları kullanılacaktır.

YDS'yi Kimler Kullanabilir?
 
1-KPSS lise adayları: KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Lise düzeyinde nadir görülen bir durum olsa da KPSS’den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

2-KPSS önlisans adayları: KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Lise düzeyinde liselere göre daha sık görülebilmektedir. Ancak, KPSS’den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

3-Üniversite 3. veya 4. sınıfta okuyanlar: Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler.

4-KPSS lisans adayları: Lisans düzeyinde her yerleştirmede çok sayıda kontenjan için yabancı dil puanı istenmektedir. Özellikle lisans adaylarının YDS’ye girmeleri kendileri açısından önemli bir avantaj oluşturacaktır.

5-KPSS A grubu adayları: A grubu puanlar arasında 91 tanesinin içinde yabancı dil bileşeni bulunmaktadır. A grubu hukuk,iktisat,maliye alanlarına çok iyi hazırlanan bir aday, YDS’ye girmezse 91 tane puan türü hesaplanmayacak ve bir çok kurum sınavına giremeyecektir (gelir uzmanlığı da buna dahildir). Bu yüzden a grubu adayların hepsinin YDS’ye başvurması gerekmektedir.

6-Kamu personeli: Kamuda çalışanlardan yabancı dil tazminatı almaya hakkı olanların bu tazminatı alabilmeleri için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Yabancı dil tazminatından yararlanma hakkı olmadığı hâlde sınava girip başarılı olmak tazminat isteme hakkı doğurmaz.

7-Yüksek lisans adayları: Yüksek lisans (master) öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Master öğrencisi olmak isteyenlerin YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir

8- Araştırma görevlisi olmak isteyenler: Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

9-Doktora adayları: Doktora öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Doktora öğrencisi olmak isteyenlerin YDS’ye girmeleri gerekmektedir.

10-Doçent adayları: Doçent adaylarının YDS’ye girmeleri ve 100 üzerinden en az 65 almaları gerekmektedir.

11-Doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar: bu kişilerin YDS’ye girerek 100 üzerinden en az 55 almaları gerekmektedir.

12-Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği: Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. 2013 yılından itibaren KPDS ve ÜDS sınavları uygulanmayacağından adayların yabancı dil yeterliliği için YDS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.

13-Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenler: Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.


Yds Sınavı’nda Çıkan Soruların Tahmini Olarak Dağılımı:

Bu sınav kpds ile üds birleşimi şeklinde bir sınav olarak düşünülebilinir.

1) Kelime bilgisi ve dilbilgisi bölümü: Toplam 17.5 puandır.
5 soruluk kelime bilgisi
9 soruluk grammer bilgisi

 2) Cloze Test bölümü: Toplam 12.5 puandır. Bu bölümde 2 adet paragraf verilmektedir. Bu paragrafların her birinde 5’er adet boşluk bulunur. Adaylar bu boşluklara gelecek kelime ya da kelime gruplarını çoktan seçmeli sorulara cevap vererek bulurlar.

3) Cümle Tamamlama: Toplam 12.5 puandır. Bu bölümde 10 adet cümle yarım bırakılarak verilmiştir. Adaylar bu cümleleri seçeneklerden uygun olanı seçerek tamamlar.

4) Çeviri bölümü: Toplam 7.5 puandır. İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce 3’er soru şeklinde uygulanır.

5) Paragraf Tamamlama (Paragraph Completion): Toplam 4 soru 5 puandır. 4 kısa paragraf’tan birer cümle çıkarılarak adayın seçenekler arasında bu cümleyi bulması beklenir.

6) Duruma uygun ifade etme: Toplam soru 5 puandır. Adayın soruda verilen duruma uygun gelebilecek cümleyi seçenekler arasında bulması beklenir.

7) Anlam bütünlüğünü bozan cümlei bulma: Toplam 4 soru 5 puandır. Adayın, verilen paragrafta numaralandırılan cümlelerin hangisinin paragrafın geneline uymadığını bulması beklenir.

8) Anlamca en yakın cümle bulma: Toplam 4 soru 5 puandır. Adayın verilen cümlelere en yakın anlamdaki şıkkı işaretlemesi beklenir.

9) Diyalog Tamamlama: Toplam 4 soru 5 puandır. Adayın verilen karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere seçeneklerden uygun olanı yerleştirmesi beklenir.

10) Okuma: Toplam 20 soru  25 puandır. Adaya 5 okuma parçası verilir. Her bir okuma parçası ile ilgili 4’er soru sorulur.
 

SINAV STRATEJİLERİ:
 ÖSYM sınav sisteminde uzman hocalar ile sınavda çıkmış veya çıkması muhtemel tüm soru biçimleri üzerine, teknik, taktik, püf noktası çalışmalarıyla bunları destekleyen binlerce soruyu sınıfınızda ve ödev olarak çözüp, sınav bağlamında OKUMA, ÇEVİRİ, PRAGMATİK DİL ALGISI gibi becerilerinizi de geliştirerek sınavınızda fark yaratacaksınız. Sınav stratejileri programınızın ana çalışmalarını oluşturan bölümdür.
YDS’de çıkacak olan tüm soru biçimlerine sınavdaki puan ağırlıklarına göre zaman ayırıp soru çözerek hem soru alışkanlığı kazanacak hem de ilgili kelime ve grammer bilginizi geliştireceksiniz.

KELİME:
YDS Hazırlık sürecinde, kelime çalışmaları sınav başarınızın garantileyicisi niteliğindedir. Bu çalışmalar ile farklı birçok branşta, ileri düzey akademik kelime haznenizi genişletip, kelime sorusu örnekleri çözer ve interaktif alıştırmalar yaparsınız.

GRAMMER:
YDS Hazırlık dil bilgisi çalışmaları, grammer başlıklarının yalnızca sınavı ilgilendiren ileri düzey detaylarını içerir, dilbilgisi konularına yönelik soru çözümleri yapılarak öğrenci tüm kilit sorulara hazırlanır.

 

Menu
Kapat